panelarrow

De Nederlandse Eredivisie

De Eredivisie is de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie. Aan de Eredivisie nemen ieder jaar 18 clubs deel. Deze clubs spelen om het kampioenschap, maar vooraf weten veel clubs dat ze geen kans maken om het kampioenschap te winnen. Ook in Nederland draait het net als in de rest van de voetbalwereld vandaag de dag om geld en dat betekent dat clubs met het meeste geld de grootste kans hebben om de Eredivisie te winnen. Dat zijn in Nederland de topclubs: Ajax en PSV. Feyenoord kan ook in dit rijtje worden geschaard, maar de Rotterdammers spelen eigenlijk al jaren geen rol meer in het titeldebat. Dit komt mede door het financiële wanbeleid in Rotterdam-Zuid. Inmiddels heeft Feyenoord de weg naar boven weer ingezet en smachten de fans naar een nieuwe titel, want het is inmiddels alweer 16 jaar geleden dat Feyenoord de Eredivisie wist te winnen.

Uiteraard draait de competitie niet alleen om de topclubs. Ook clubs als FC Twente, SC Heerenveen, Vitesse en AZ hebben als alles meezit de kans om de Eredivisie te winnen, maar zij hebben een beduidend lager budget dan Ajax en PSV. AZ en FC Twente hebben de Eredivisie overigens wel gewonnen. AZ werd in 2009 kampioen van de Eredivisie, terwijl Twente in 2010 de schaal won. Uiteindelijk bleken deze successen incidenteel, want AZ is inmiddels afgegleden naar de subtop (door het faillissement van de voormalige eigenaar en suikeroom Dirk Scheringa) en FC Twente bleek een luchtkasteel. De Tukkers zijn in de Eredivisie inmiddels niets meer dan een middenmoter en moeten door financiële problemen zelfs vrezen voor het voortbestaan van de club.

Nationale KNVB-beker
Niet alleen de competitie is belangrijk voor veel clubs in Nederland. Ook de nationale KNVB-beker is één prijs die kan worden gewonnen. De finale van dit bekertoernooi wordt traditioneel in de Rotterdamse Kuip gespeeld. In 2015 won FC Groningen ten koste van FC Zwolle de beker. Zij mochten dankzij deze overwinning de Europa League in.

Promotie en degradatie naar de Eerste Divisie

Veel clubs voetballen niet om het kampioenschap, maar juist tegen degradatie. Vooral de clubs met een kleiner budget zijn veroordeelt om degradatievoetbal te spelen. Anderzijds spelen veel clubs in de Eerste Divisie, ook wel bekent als de Jupiler League, voor promotie naar de hoogste Nederlandse competitie.