panelarrow

Het seizoen 2016 – 2017 wordt afgetrapt op 31 juli

De voetbalbond KNVB heeft de blauwdruk voor het nieuwe voetbalseizoen al klaar. Op 31 juli wordt het seizoen 2016 – 2017 afgetrapt met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Volgens de website Programma Eredivisie wordt de Eredivisie afgerond op zondag 14 mei 2017.

Oranje ontbreekt op Euro 2016 en daardoor kan de eerste speelronde van de Eredivisie een weekje naar voren worden geschoven. Op vrijdag 5 augustus worden de eerste competitiepunten verdeeld. Een andere eindronde, het EK U21 in de zomer van 2017, noodzaakt juist dat de competitie ook een weekje eerder eindigt. Oranje onder de 21 jaar moet zich overigens nog wel voor dat toernooi plaatsen.

Van de 34 speelronden vinden er 33 plaats in (en rond) het weekend. Alleen in de eerste week van april 2017 is er een midweekse speelronde. De laatste twee duels van elke ploeg worden gelijktijdig gespeeld, op zondag vanaf 14:30 uur. Dat pakte het afgelopen seizoen prachtig uit, toen Ajax en PSV beide nog kans maakten op de titel.

Ook de Jupiler League, oftewel de Eerste Divisie, vangt op 5 augustus aan. Andere belangrijke data zin 5 april 2017, als de finale van de KNVB Beker plaatsvindt, en 28 mei, als de play-offs worden afgerond.

Nu wil je misschien ook weten, wanneer de Klassiekers worden gespeeld of op welke dag die verhitte derby in jouw regio op de mat wordt gelegd. De exacte speelkalender wordt echter pas later vastgesteld. Sowieso is op dit moment nog niet bekend welke achttien ploegen zullen uitkomen in de Eredivisie, want de nacompetitie is nog in volle gang.

KNVB wil Oranje naar Zeist halen

Via diverse initiatieven probeert de KNVB het niveau van het Nederlandse voetbal op te krikken. Begin 2015 werd een symposium georganiseerd en dat leidde weer tot een actieplan. Ook gaat de structuur van de competities op de schop, waardoor amateurclubs kunnen toetreden tot de rangen der betaaldvoetbalorganisaties. Een ander element is de gewenste verhuizing van Oranje.

Momenteel bereidt het Nederlands Elftal zich in regel op twee plekken voor op thuisduels: bij Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en Quick Boys in Katwijk. In Zeist, in de bossen, wordt momenteel een moderne campus gebouwd. De KNVB laat de dames van Oranje daar trainen ter voorbereiding op het EK en haalt ook nationale jeugdteams naar de provincie Utrecht.