panelarrow

doellijntechnologie en meer officials

De KNVB is al jarenlang voorstander de technologische hulpmiddelen en heeft het project ”arbitrage 2.0” genoemd. De KNVB streeft naar eigen zeggen naar een eerlijk en knvb-logosportief verloop van alle wedstrijden. Er is ook continu aandacht voor opleiding, ontwikkeling en verbetering van de arbitrage. Groot belang van de KNVB is daarom ook de steeds groter wordende technologische hulpmiddelen binnen het professioneel voetbal. 

 

 

Pilot arbitrage 2.0

Volgens de KNVB is met deze pilot die ze gestart zijn, betere ondersteuning tijdens het arbitreren  en is er ook meer acceptatie voor beslissingen die de arbitrage neemt. Er is ook voortdurend onderzoek op nationaal en internationaal niveau waarin bepaalde technieken getest worden. De KNVB test in de Jupiler League en de Eredivisie HawkEye (doellijntechnologie) en de 5e en 6e officials uit.

 

HawkEye / doellijntechnologie

Sinds 2012 staat de FIFA het gebruik van doellijnbewaking toe in de nationale competities. Direct na dit besluit is de KNVB met verschillende partijen om de tafel gaan zitten. De bond heeft uiteindelijk gekozen voor HawkEye. Dit gaat via camera’s in het stadion die heel goed kunnen zien of de bal de doellijn is gepasseerd of niet. Afgelopen WK in Brazilië heeft dit systeem goed gewerkt dus er wordt verwacht dat dit systeem wordt doorgevoerd door de Nederlandse bond.

fairplay1440x938

Inzet 5e/6e officials en de videoreferee

De KNVB heeft de 5e en 6e officials ingezet tijdens de halve finale en de finale van het bekertoernooi en de strijd om de Johan Cruijf-schaal. Ook zullen de extra officials ingezet tijdens alle play-off finales. De inzet van de officials zorgt ervoor dat de assistent-scheidsrechters zich beter kunnen focussen op buitenspel, hierin worden nog altijd te veel fouten in gemaakt.

Door middel van de videoreferee blijft de snelheid in het spel. Deze man of vrouw zit buiten het veld en communiceert met de officials via een microfoon. Deze referee is heel erg van waarde, tijdens de start van het seizoen ’14/’15 heeft deze referee al 3 à 4 hele belangrijke beslissingen genomen. Deze videoreferee is nu vooral nog op de achtergrond maar in de toekomst gaat deze ook meer direct contact maken met de scheidsrechter